Teatteritaiteen opettamisesta peruskoulussa

Teatteritaiteen opettamisesta peruskoulussa

Peruskoulussa teatterilla ei ole samanlaista, kaikille yhteisenä opetettavan oppiaineen asemaa kuin esimerkiksi kuvataiteella tai musiikilla on. Sen asema kuitenkin vahvistui nykyisten opetussuunnitelmien käyttöönoton myötä. Teatteria opetetaan osana äidinkieli ja kirjallisuus -oppiainetta ja sitä voidaan opettaa valinnaisaineena. Lisäksi teatteritaiteen keinoja käytetään muiden oppiaineiden opetuksessa. 

Äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen yhtenä tehtävänä on tutustuttaa erilaisiin kulttuurisisältöihin. Keskeisinä kulttuurisisältöinä opetussuunnitelman perusteissa on mainittu myös draama ja teatteritaide. Erilaisten teatteriesitysten valmistaminen on kuulunut koulujen toimintaan iät ja ajat, mutta miten teatteria voi opettaa taidemuodon ominaislaadun huomioon ottaen?

Teatteritaiteeseen ja sen opettamiseen tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi netistä löytyvän materiaalin avulla. Kansallisteatterin ja Helsingin yliopiston draamakasvatuksen sivuaineen opiskelijoiden yhteistyönä on toteutettu usean vuoden ajan alakoulujen luokille suunnattuja teatteriammatteihin tutustuttavia työpajoja. Niiden materiaalipaketteja löytyy Kansallisteatterin nettisivuilta. Työpajoihin liittyvät tieto- ja tehtäväpaketit sisältävät opettajille tarkoitettua taustatietoa teatterin eri osa-alueista sekä toiminnallisia harjoituksia ohjauksen ja näyttelijäntyön, puvustuksen, lavastuksen, valaistuksen ja äänisuunnittelun opettamiseen. Niitä voi hyödyntää myös omia esityksiä suunniteltaessa.

Esitykseen tähtäävän draamaprosessin ohjaaminen vaatii opettajalta aikaa ja taitoa. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ylläpitämästä Lastenkulttuuri.fi-portaalista löytyy menetelmäoppaita eri taiteenaloilta. Näytellään oikeesti -menetelmäoppaassa ohjaaja Marja Myllyniemi kertoo lapsilähtöisestä ohjausmetodista. Opas perehdyttää teatterin tekemiseen lasten ja nuorten kanssa. Siitä on hyötyä isojen teatteriproduktioiden valmistamisen lisäksi myös esimerkiksi omassa luokassa toteutettavien, pienimuotoisten esitysten tekemisessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s