Kuvatarinoita

Huomasin kaupassa veikeän pehmolelukolmikon: apinan, kirahvin ja norsun. Nyt kaverukset odottavat innolla pääsevänsä esiintymään nukketeatterissa. Teatterinukkehan voi olla paitsi nukketeatteria varten valmistettu nukke, mikä tahansa nukke, lelu tai muu esine, joka muuttuu mielikuvituksen keinoin eläväksi.

Kaverukset odottavat pääsevänsä mukaan tarinaan.
Kaverukset odottavat pääsevänsä mukaan tarinaan.

Jos teatterinukkejen käyttäminen esi- ja alkuopetuksessa kiinnostaa, kannattaa tutustua aiemmin esittelemääni kirjaan Loikaten leikkiin – rohkeasti rooliin! Draamakasvatusta 1-7 -vuotiaille. Kirjassa esitellään erilaisia teatterinukkeja, annetaan vinkkejä niiden valmistamiseen, käsittelyyn ja käyttöön eri tilanteissa ja draaman toimintamuodoissa.

Tutustuin lukumotivaation ja monilukutaidon kehittämiseen tähtäävän Lukuinto-ohjelman sivuilla kuvatarinoihin ja sain ajatuksen miten tuota tarinankerrontaa, nukketeatteria ja tietotekniikkaa yhdistävää ideaa voisi soveltaa. Sivuston ideapankin tuottamista koskevassa osiossa on olemassa olevan teoksen jatkotyöstämiseen monia muitakin toiminnallisia ja tietotekniikkaa hyödyntäviä ideoita: digi- ja pelitarinoita, sarjakuvaa, elokuvaa, draamaa ja teatteria.

Oma sovellusideani, joka kuvatarinoiden pohjalta heräsi, on seuraava:

1. Oppilaat työskentelevät 3-4 oppilaan ryhmissä, keksivät oman sadun ja tekevät siitä kuvatarinan.

2. Ryhmä valitsee sadun päähenkilön ja tarvittaessa 1-2 muuta henkilöä. Henkilöt voivat olla nukkeja, leluja tai muita käytettävissä olevia esineitä.

3. Sadun kirjoittamiseen käytetään satukaavaa.

4. Oppilaat suunnittelevat sadun esittämiseen tarvittavan lavastuksen.

5. Ryhmä kuvaa sadun eri vaiheita iPadilla ja valitsee parhaat kuvat kuvatarinaa varten.

6. Kuvat järjestetään iMovien aikajanalle, lisätään satukaavan mukaan kirjoitetut tekstit ja äänitehosteet tai taustamusiikki.

3 vastausta artikkeliin “Kuvatarinoita

  1. Tämän tyyppistä blogia tosiaan tarvitaan draama-opetuksen tueksi. Itse olen erikoistunut koomisten elementtien lisäämiseen draaman mausteeksi. Keräämäni tuhannen naurettavan toiminnan lista on luettavissa naurukouluttaja Vesa Karvisen kirjasta ”Naurun ABC” tai nettisivultani. Ilonpilkahduksia ja koskettavuutta toivoen ja toivottaen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s