Leikkiä ikä kaikki

Leikkiä ikä kaikki

Leikki ja leikillisyys, leikki toiminnan muotona ja leikillisyys draamatoiminnalle ominaisena piirteenä, ovat draaman ydintä. Leikin merkitys lapsen kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin edistäjänä ymmärretään varhaiskasvatuksessa, mutta miten on koulun laita? Unohdetaanko leikki liian nopeasti ja siirrytään ”vakavasti otettavaan toimintaan”. Toivottavasti ei.

Leikkiä ja vakavaa leikillisyyttä pohti myös KT Hannu Heikkinen Draama koulussa -haastattelusarjan neljännessä artikkelissa:

Ajattelen, että kun leikillisyys rajoitetaan liian tiukasti opetustavoitteiden sisään, leikin perusolemus helposti katoaa. Draamakasvatuksen työtavat voivat olla ”ovia fiktioon tai kahleita katsomiseen”: kun lapset leikkivät, he ajattelevat itse – tämän ymmärtäminen vaikkapa draaman maailmoissa on avain oppimiseen. Vakavuus tulee leikillisyyden sisältä, sen näennäisen hyödyttömyyden ymmärtämisen kautta – kuten Huizinga totesi ”leikissä luodaan kulttuuria” – draamakasvatuksen leikillisyys voi olla yhdenlaisen oppimisen kulttuurin luomista.

Erilaiset draama- ja ilmaisuleikit ovat itsessään draamaa, mutta muillakin leikeillä on draamatoiminnassa oma tehtävänsä: tutustumis- ja ryhmäyttämisleikkejä tarvitaan ryhmän aloittaessa toimintaansa ja draamatunnit aloitetaan lämmittelyleikeillä. Toisaalta draama kaikissa muodoissaan on jossain mielessä leikkiä, Entä jos? -ajattelua. Draaman kuvitteelliset maailmat ovat ainutkertaisia, luovan toiminnan mahdollistavia kehyksiä. Draama, kuten leikkikin, kehittää mielikuvitusta ja luovuutta sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja.

Leikin merkitys on onneksi tunnistettu: sillä on oma teemapäivänsä. Tänä vuonna valtakunnallista Leikkipäivää vietetään 24. huhtikuuta. Leikkipäivän teemana on tällä kertaa ”Leikkien lähellä luontoa”, jolla halutaan korostaa luonnon ja lähiympäristön merkitystä leikissä. Tarkemmin tästä teemapäivästä ja sitä edeltävästä Leikkipäivä-viikosta voi lukea Leikkipäivä-sivustolta.

Leikkipäivä-sivustolla on myös Leikkipankki, josta voi hakea sopivaa leikkiä esimerkiksi leikkijöiden iän, leikkityypin tai leikin tavoitteiden mukaan. Draamaa opettavalle tältä sivustolta löytyy paljon leikkivinkkejä niin tutustumiseen, ryhmäyttämiseen kuin draamatunnin aloitukseenkin.

Leikistä ja draamasta osana koulutyötä voi lukea myös Open leikkikoulu -blogista, ja lisää leikkejä löytyy Open leikkikoulun Leikkiluokasta. Leikkiluokassa on muun muassa tutustumisleikkejä ja leikkejä eri oppiaineiden tunneille.

Tähän loppuun lainaan Leikkipäivän mottoa: Leikki tekee hyvää. Kaikille.

Yksi vastaus artikkeliiin “Leikkiä ikä kaikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s