Oppimista, leikkiä ja draamaa luonnossa

Oppimista, leikkiä ja draamaa luonnossa

Kevät kutsuu ulos ja luontoon, ja draamaopetustahan voi järjestää vaikka lähimetsässä. Lähiluonto on oppimisympäristö, jossa opetusta voitaisiin hyvin aiempaa enemmän toteuttaa. Ulkona oppimista onkin pyritty kehittämään eri oppiaineissa. Ympäristöoppi, biologia, maantieto ja liikunta ovat oppiaineita, joissa lähiluonto on aina ollut osa opetusta, mutta ulkona oppimisen ei tarvitse rajoittua niihin.

Luonnonsuojeluliiton koordinoiman ja vuosina 2012-2013 toteutetun Koulumetsät arvoonsa -hankkeen aikana syntyi muun muassa Koulumetsäopas. Oppaan tavoitteena on edistää koulumetsien – koulujen ja päiväkotien lähimetsien – arvostusta, käyttoä ja säilymistä leikin, oppimisen ja virkistyksen paikkoina. Oppaasta löytyy myös vinkkejä ulkona oppimisen toteuttamiseen eri oppiaineissa.

Suomen ympäristöopisto SYKLIn ylläpitämän Ulkoluokka-sivuston materiaaleista löytyy Loikkaa ulkoluokkaan – opas ulkona opettamiseen. Oppaassa on esitelty niin ulkona oppimisen taustaa kuin käytännön toteutustakin eri oppiaineissa ja eri-ikäisten oppilaiden kanssa. Draamaopettajaa kiinnostavat tietysti erilaiset leikit, ja Ulkoluokan leikkikorteista löytyy 32 erilaista leikkiä ulko-opetukseen.

Entä draama, miten sitä voidaan metsässä opettaa? Lastenkulttuurikeskuksen sivuilta löytyy yksi esimerkki metsässä toteutettavasta taidekasvatuksesta. Toiminnallinen satuseikkailupolku -menetelmäopas on Vantaan lastenkulttuurikeskuksen ja varhaiskasvatuksen yhteishankkeen tulosta. Oppaassa yhdistyvät eri taidemuodot ja luontoliikunta. Viiden tapaamisen kokonaisuus sisältää suunnitelman ja opetuksen toteuttamiseen tarvittavat materiaalit: videolinkit, sadut ja laulut. Kokonaisuus on suunniteltu varhaiskasvatukseen, mutta lienee sovellettavissa myös alkuopetukseen. Ainakin se tarjoaa yhden esimerkin siitä, miten draamaopetusta voidaan lähiluonnossa toteuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s