Draamaa historian ja uskonnon tunneille

Toiminnallisten opetusmenetelmien tehoa tuskin kukaan epäilee, mutta oppituntien suunnitteluun ja valmisteluun on usein hyvin rajallisesti aikaa. Valmis draamamateriaali eri oppiaineiden opetuksessa käytettäväksi onkin enemmän kuin tervetullutta.

Draama sopii erinomaisesti historian ja uskonnon tunneille, sillä kyseisissä oppiaineissa on tarjolla runsaasti kertomuksia draamamenetelmien pohjaksi. Draamamenetelmien käyttö on hyvä aloittaa yksittäisistä draaman työtavoista. Valmiin materiaalin avulla opettaja voi opetella uusia työtapoja yhdessä oppilaiden kanssa. Kun erilaiset työtavat ovat tuttuja, niitä voi yhdistää ja lähteä kehittämään laajempia kokonaisuuksia, kuten prosessidraamaa.

Forum – draamatyötapoja historiaan ja yhteiskuntaoppiin tarjoaa opettajalle valmiita harjoituksia eri aiheiden käsittelyyn draamamenetelmin peruskoulussa ja lukiossa. Kirjassa on muun muassa useita simulaatioita, joissa oppilaat ja opettaja ovat erilaisissa rooleissa. Monet harjoituksista on suunniteltu noin puolen tunnin mittaisiksi, ja ne toimivat esimerkiksi uuteen aiheeseen johdattavina harjoituksina ja keskustelun herättäjinä. Jotta harjoitukset eivät jää irrallisiksi toimintatuokioiksi, keskustelulle ja koonnille tuleekin varata aikaa.

Draamattu on draamaa hyödyntävä menetelmä Raamatun kertomusten käsittelyyn. Se on suunnattu kirkon varhaisnuoriso- ja nuorisotyön ryhmille, mutta menetelmää voitaneen soveltaa myös uskonnon opetuksessa. Valmiit esimerkit ovat hyviä lähtökohtia opetuksen suunnitteluun, ja esimerkiksi kirjassa esitelty ryhmätyönä kohtauksittain rakennettu näytelmä on harjoitus, joka olisi sovellettavissa moneen muuhunkin kertomukseen.

Valmiit draamaharjoitukset ja laajemmat draamalliset opetuskokonaisuudet ovat hyvä lähtökohta opetuksen suunnittelulle. Kun harjoituksia kokeilee, on hyvä muistaa muokata ne omalle opetusryhmälleen ja omaan opetukseen sopiviksi. Jonkin draamamenetelmän tultua tutuksi itselle ja omalle ryhmälleen sitä voi lähteä soveltamaan uusiin aiheisiin. Erilaisia työtapoja yhdistämällä päästäänkin jo kohti prosessidraamaa.

Kirjallisuus:
Ahvenisto, I. & Kimanen, A. 2013: Forum – draamatyötapoja historiaan ja yhteiskuntaoppiin. Otava.
Itkonen, M., Johansson, E., Nurmi, S. & Salminen, T. 2014: Draamattu. Lasten Keskus, Kirjapaja.

Yksi vastaus artikkeliiin “Draamaa historian ja uskonnon tunneille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s