Helsingin kaupungin opetusviraston julkaisu Draaman keinoin kiusaamista vastaan tarjoaa menetelmiä kiusaamisen ennaltaehkäisyyn, tutkimiseen ja käsittelyyn. Kiusaamisen on todettu liittyvän tunteiden käsittelyn vaikeuteen ja siksi ilmiöön voidaan parhaiten puuttua vahvistamalla mentalisaatiota. Mentalisaatiolla tarkoitetaan kykyä tunnistaa erilaisia mielentiloja, ajatuksia ja tunteita itsessä ja muissa. Se auttaa ennakoimaan omia ja toisten reaktioita erilaisissa tilanteissa sekä säätelemään omia tunnetiloja. Tunnetaitojen vahvistamisen kautta vuorovaikutustaidot kehittyvät, ja lapsi oppii ymmärtämään sosiaalisia tilanteita ja katsomaan niitä myös toisen näkökulmasta.
Kiusaamiseen liittyvien ilmiöiden ja kiusaamistilanteiden käsittelyyn sopivia draaman keinoja esittelevän oppaan ovat kirjoittaneet teatteri-ilmaisun ohjaaja Jori Pitkänen ja psykologi Vera Gergov. Kirjoittajat ovat psykodraaman ja psykoterapian asiantuntijoita. Oppaassa harjoitteet on jaettu viiteen ryhmään: empatian ja itsehavainnoinnin lisääminen, prosessidraama ja draamatarinat, liveroolipeli, forumteatteri sekä tarinateatteri. Kaikki oppaan harjoitteet on kuvattu yksityiskohtaisesti ja luokiteltu kolmen kategorian avulla, jotka ovat ryhmän turvallisuuden aste, ohjaajan kokemus ja harjoitteen vaativuustaso. Luokittelu auttaa löytämään sopivat harjoitukset kullekin ryhmälle.
Empatian ja itsehavainnoinnin lisäämiseen tähtäävät harjoitteet luovat pohjaa varsinaisten draamaprosessien tekemiselle, tutustuttavat osallistujia itseensä ja toisiinsa sekä vahvistavat ryhmän turvallisuuden tunnetta. Prosessidraama on kehystarinan ympärille rakennettu draamaharjoitteiden kokonaisuus, jossa valittua aihetta tutkitaan eri näkökulmista. Oppaassa on esitelty viiden vaiheen prosessidraamamalli, erilaisia draamatekniikoita ja kaksi valmista viiden vaiheen mallin mukaisesti rakennettua draamatarinaa.
Oppaassa esitelty minilarppi on lyhytkestoinen liveroolipeli kiusaamisen simulointiin, joka kirjoittajien mukaan toimii kiusaamista ennaltaehkäisevänä, eikä sitä tule käyttää luokassa, jossa on kiusaamista. Itse opettajana en kiusaamisminilarppia kuitenkaan käyttäisi minkään oppilasryhmän kanssa siihen sisältyvän vahvan tunnekokemuksen vuoksi. Oppilaiden voi olla vaikea erottaa roolissa tapahtuvaa, kuvitteellista toimintaa todellisesta tilanteesta.
Tarinateatteri perustuu yleisön omiin tarinoihin, jotka tehdään näkyviksi erilaisin tarinateatteritekniikoin. Oppaassa esitellyn matalan kynnyksen tekniikan, tarinan palautuksen, avulla voidaan harjoitella kuuntelemista ja toisen asemaan eläytymistä hyvin erilaisten ryhmien kanssa.
Forumteatteri on Augusto Boalin kehittämä osallistavan teatterin muoto, ja siitä käytetään myös nimeä sorrettujen teatteri. Forumteatterissa käsitellään erilaisia sortotilanteita ja tutkitaan toimintatapoja, joilla tilanteisiin voidaan vaikuttaa. Oppaassa on esitelty forumteatterin rakenne ja kaksi valmista forumteatteriesitystä, joiden avulla kiusaamista voidaan käsitellä. Roolisimulaatioista ja roolipeleistä ongelmallisten tilanteiden tutkimisessa ja tunnetaitojen kehittämisessä olen kirjoittanut blogissani aiemminkin. Näiden tärkeiden asioiden käsittelyyn draama voi tarjota toiminnallisia työtapoja.
Yksi vastaus artikkeliiin “Draamalla kiusaamista vastaan”