Tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamisesta draaman avulla

Osallistujien väliseen vuorovaikutukseen perustuvana toiminnallisena työtapana draama soveltuu erinomaisesti tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen. Näiden taitojen opettamiseen on tarjolla erilaisia ohjelmia ja materiaaleja, ja osassa niistä draama on merkittävässä roolissa.

Yhtenä draamaa hyödyntävistä opetusmateriaaleista voisin mainita Kiitos kaveruudelle – vuorovaikutus- ja tunnetaitojen ohjaajan käsikirjan, jonka sisällön on luonut draamakasvattaja Anni Marin yhdessä 5.-6. ja 8.-luokkalaisten kanssa. Harjoitukset ovat sovellettavissa eri-ikäisten lasten ja nuorten opetukseen.

Kiitos kaveruudelle -käsikirja on tuotettu Kuopiossa vuosina 2015-2016 toteutetussa hankkeessa, jossa draamatoiminnan avulla on pyritty vahvistamaan oppilaan itsetuntoa sekä kehittämään luovuutta, itseluottamusta ja kaveritaitoja. Käsikirjassa harjoitukset on jaoteltu seuraaviin osioihin: lämmittely ja virittäytyminen, kaveruus ja ryhmätaidot, tunteet ja vuorovaikutus, kiusaaminen livenä ja somessa sekä itsetuntemus ja itsetunto.

Tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen kiusaamisen ennaltahkäisemisessä on teemana myös aiemmin tässä blogissa esittelemässäni Helsingin kaupungin opetusviraston julkaisussa Draaaman keinoin kiusaamista vastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s