Devising

Pääsin tutustumaan devisingiin draamaopettajien kokoontumisessa. Soveltavan draaman genreen kuuluva devising on menetelmä, jossa luodaan esitys ryhmän omista lähtökohdista ja ideoista, erilaisia tarinan kehittelyn tapoja käyttäen.

Omassa prosessissamme lähdimme liikkeelle draamamuistoista ja niihin liittyvistä esineistä. Teimme  liikeimprovisaatioita ja kirjoitimme monologia. Jokainen tuotti oman tekstin ja valitsi siitä sanan tai lauseen yhteistä työskentelyä varten. Lavastimme tilan ja asetimme lauseet osaksi sitä. Improvisoiduissa kohtauksissa sai käyttää vain tilassa olevia tekstejä. Lopuksi kukin valitsi itseään puhutelleen kohtauksen, ja työstimme ne pienissä ryhmissä toisille esitettäväksi.

Devising on laaja käsite ja pitää sisällään monenlaisia työtapoja. Yhteistä niille on prosessikeskeisyys ja ryhmälähtöisyys. Lähtökohtana ei ole valmis teksti, vaan esitys muotoutuu ryhmän oman työskentelyprosessin kautta. Teatterimuseon sivuilla on kuvaus devising -menetelmän soveltamisesta museoympäristöön ja ideoita menetelmän käyttöön erilaisissa projekteissa.

Koulussa devising -menetelmää voisi kokeilla esimerkiksi erilaisia aihekokonaisuuksia käsittelevien projektien yhteydessä hyödyntäen oppilaiden omia kokemuksia ja ajatuksia aiheesta. Menetelmän käyttö edellyttää tosin sekä ohjaajalta että ryhmältä aiempaa kokemusta draamatyöskentelystä ja improvisaatiosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s