Motivointidraama kirjallisuuden opetuksessa

Viime vuonna Äidinkielen opettajain liiton vuosikirjan teemana oli draama ja teatteri. Julkaisun kirjoitukset käsittelevät draamaa opetusmenetelmänä äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa sekä draaman ja teatterin asemaa koulussa. Katri Karasma esittelee kirjassa kehittämänsä kirjallisuuden opetuksen motivointimenetelmän, jota hän kutsuu motivointidraamaksi. Menetelmä perustuu improvisaatioon, se on helppo ja nopea toteuttaa sekä sopii kaikenikäisille lukijoille.

Motivointidraaman vaiheet:

  1. Opettaja valitsee tekstin ja tarvittaessa monistaa sen kaikille oppilaille.
  2. Opettaja tekee luettelon tekstin henkilöistä ja arvontalaput henkilöistä.
  3. Teksti luetaan ääneen. Kaikki oppilaat osallistuvat vuorollaan lukemiseen.
  4. Roolihahmot arvotaan ja kullekin roolihenkilölle valitaan haastattelija(t).
  5. Haastattelijat tekevät itsenäisesti kysymykset roolihenkilöille, jotka puolestaan lukevat tekstiä uudelleen ja eläytyvät rooliinsa. Tässä vaiheessa roolihenkilöt ja haastattelijat eivät keskustele keskenään.
  6. Kukin roolihenkilö ja hänen haastattelijansa kutsutaan vuorollaan luokan eteen, jossa kysymykset ja vastaukset esitetään. Myös yleisö voi halutessaan esittää kysymyksiä.
  7. Esityksistä kiitetään ja niille annetaan aplodit.

Motivointidraamaan menee aikaa 1-2 oppituntia. Yhteisen draamatuokion aikana oppilailla herää kiinnostus tekstiin ja syntyy henkilökohtaisia ja yhteisiä elämyksiä. Motivointidraamassa oppilas saa eläytyä rooliin, mutta häneltä ei edellytetä heittäytymistä ja esiintymistä tekstin henkilönä. Kysymyksiä tehtäessä ja rooliin eläytymisessä oppilaille voi olla tarjolla hakuteoksia tai mahdollisuus käyttää internetiä, jos he haluavat etsiä tietoa tekstin henkilöistä. Draamatuokio on motivointivaihe, josta tekstin käsittelyä jatketaan kullekin ryhmälle sopivalla tavalla. Draamassa esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia voidaan käyttää jatkotyöskentelyssä.

Karasman kehittämä draamamenetelmä on mielestäni kokeilemisen arvoinen paitsi kirjallisuuden opetuksessa myös reaaliaineiden oppitunneilla. Esimerkiksi historian tai uskonnon tunneilla erilaisten opiskeltavana olevaan aiheeseen liittyvien kertomusten käsittely motivointidraaman avulla tarjoaa mahdollisuuden tarkastella asioita eri näkökulmista, herättää keskustelua ja syventää oppimista.

Kirjallisuus:
Karasma, K. 2015: Motivointidraama avaa tien kirjallisuudesta kiinnostumiseen. Teoksessa Helstola, M. & Ruohomäki, I. (toim.) Ota minut tekemään – Draama ja teatteri osana äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta, 51-61. Äidinkielen opettajain liitto.

Yksi vastaus artikkeliiin “Motivointidraama kirjallisuuden opetuksessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s