Draamaterveisiä Educa-messuilta

Tällä kertaa tarkastelin opetusalan messujen antia draamaopettajan näkökulmasta, hain materiaalia draamakasvatukseen ja etsin esimerkkejä draaman käytöstä opetuksessa. Draamakirjallisuudesta olivat esillä uudet, viime vuonna ilmestyneet teokset. Loikaten leikkiin – rohkeasti rooliin! Draamakasvatusta 1-7 -vuotiaille -kirja tarjoaa draamakasvatuksen teoriaa ja käytännön esimerkkejä draaman käytöstä varhaiskasvatuksessa ja alkuopetuksessa. Lentoon! Draama ja teatteri perusopetuksessa -kirjan 2. uudistettu painos jäsentää draamaopetuksen teoriaa ja käytäntöä sekä tarjoaa valmiita draaman opetuksen vuosisuunnitelmia eri vuosiluokille.

Messuilla draama oli esillä erityisesti Kansalaisvaikuttamisen torilla, jossa kansalaisjärjestöt tarjosivat menetelmiä ja materiaaleja opetuksen tueksi. Rauhankoulu esitteli torilla globaalikasvatuksen ja osallistavan draaman yhdistäviä toimintakokonaisuuksia peruskouluun ja toisen asteen oppilaitoksiin. Rauhankoulu-päivien aikana draamamenetelmiä käytetään globaalikasvatuksen teemojen – kuten konfliktien ja niiden rauhanomaisen ratkaisemisen, ihmisoikeuksien ja aktiivisen kansalaisuuden – käsittelyssä. Taksvärkki ry:n julkaisemat draamaa ja muita toiminnallisia menetelmiä hyödyntävät menetelmäoppaat Oikeesti! ja Vaikuta! tarjoavat materiaalia lapsen oikeuksien, yhteiskunnallisen osallistumisen ja aktiivisen kansalaisuuden käsittelyyn.

Draamakasvatukseen kuuluu myös teatteri ja ammattiteattereitakin oli Educa -messuilla esillä. Kolme tamperelaista teatteria – Ahaa Teatteri, Tanssiteatteri MD ja Teatteri Mukamas – esittelivät koululaisille suunnattua ohjelmistoaan. Ahaa Teatterilla on tällä hetkellä ohjelmistossaan esitykset ala- ja yläkouluun. Myös Tanssiteatteri MD tarjoaa esityksiä eri-ikäisille kohderyhmille. Teatteri Mukamas on nukketeatteri. Teatterit tekevät myös kiertue-esityksiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s