Kun tavoitteena on opettaa arvoja tai vaikuttaa asenteisiin, draama tarjoaa toiminnallisen opetusmenetelmän. Draamassa toimitaan vuoroin rooleissa ja vuoroin omana itsenä pohtien tilanteiden herättämiä ajatuksia yhdessä toisten kanssa. Draaman erityisyys opetusmenetelmänä on juuri roolityöskentelyssä ja erilaisiin tilanteisiin eläytymisessä. Se tarjoaa mahdollisuuden kokeilla erilaisia toimintatapoja ja miettiä niiden vaikutuksia.
Päivi ja Timo Sinivuori ovat tehneet draamakirjan arvokasvatukseen. Kirjassaan Esiripusta arvoihin he esittelevät valmiit prosessidraamaehdotukset 30 perusarvon – kuten rehellisyys, suvaitsevaisuus, rohkeus ja vastuullisuus – käsittelyyn. Jokaiseen arvoon liittyy draamaprosessin johdantona toimiva kehystarina. Tarinoissa arvoja lähestytään usein arjen ristiriitatilanteiden ja ongelmien kautta. Draamatyöskentely tarjoaa mahdollisuuden tutkia erilaisia toimintamalleja ja ratkaisuvaihtoehtoja. Arvotarinat on jaettu kolmelle ikäkaudelle, joten materiaalia löytyy peruskoulun kaikille luokka-asteille. Valmiit prosessidraamaehdotukset helpottavat draamatyöskentelyn aloittamista luokassa. Lisäksi kirjassa on esitelty erilaisia prosessidraaman työtapoja. Kirjan sisältämä materiaali tarjoaa mahdollisuuden draamaprosessien variointiin erilaisille opetusryhmille.
Arvot ja asenteet eivät ole vain peruskoulun asia. Erilaiset yhteiskunnalliset toimijat, viranomaisorganisaatiot ja kansalaisjärjestöt työskentelevät asennekasvatuksen puolesta, ja draamalla on sijansa myös heidän toiminnassa. Netissä surffatessaan voi löytää esimerkkejä draaman käytöstä eri toimijoilla muun muassa kansainvälisyyden, monikulttuurisuuden, suvaitsevaisuuden ja kestävän kehityksen käsittelyssä. Maailmankoulun sivuilta löytyy globaalikasvatusmateriaalia kouluopetukseen sekä vinkkejä eri teemapäivinä käytettäviksi sopivista materiaaleista ja menetelmistä. Sivustolta on linkki esimerkiksi Ahtisaaripäivät-sivuston opetusmateriaaleihin, joista löytyy yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille sopivia harjoituksia muun muassa neuvottelutaitojen, vuorovaikutuksen ja empatian sekä osallistumisen ja vaikuttamisen harjoitteluun. Taksvärkki ry:n sivuilta puolestaan löytyy Bengalia-roolipeli, jossa käsitellään lapsityövoiman käyttöön liittyviä ongelmia.
Kirjallisuus:
Sinivuori, P. & Sinivuori, T. 2007: Esiripusta arvoihin. Toiminnallinen draamakasvatuskirja. Atena Kustannus Oy.
2 vastausta artikkeliin “Arvo- ja asennekasvatusta draaman avulla”