Liikkeelle

Miten draamassa pääsee alkuun? Draamasta kiinnostunut opettaja tarvitsee tietoa draamasta, draaman pedagogisesta käytöstä ja draamaopetuksen toteuttamisesta. Tietoa on onneksi saatavilla yhä enemmän myös suomeksi. Draamaopetuksesta kiinnostuneille on tarjolla monenlaista luettavaa aina tieteellisistä tutkimuksista käytännön draamaharjoituksia sisältäviin oppaisiin. Seuraavat kolme kirjaa valottavat hyvin draaman olemusta ja draamaopetusta jatkumona koko peruskoulun osalta.

  • Heikkinen, H. 2004: Vakava leikillisyys – Draamakasvatusta opettajille, Kansanvalistusseura
  • Toivanen, T. 2007: Lentoon! Draama ja teatteri koulussa, WSOY
  • Laukka, S. & Koponen, J. 2014: Yhtä draamaa – Oulun kaupungin draamaopetussuunnitelma, Draamatyö

Hannu Heikkinen on kirjoittanut useita draamakasvatusta käsitteleviä teoksia. Kirjassaan Vakava leikillisyys – Draamakasvatusta opettajille hän avaa draamakasvatusta koskeneen väitöskirjansa teemoja ja tarkastelee draamaa vakavan leikillisyyden viitekehyksestä. Kirjassa esitellään draaman olemusta ja draamassa oppimisen teoreettista taustaa.

Yhtenä esimerkkinä draaman käyttöön rohkaisevasta ja sen mahdollisuuksia monipuolisesti esittelevästä kirjasta on Tapio Toivasen kirja Lentoon! Draama ja teatteri koulussa. Se on erityisesti äidinkielen vuorovaikutustaitojen opetuksen tueksi tarkoitettu kirja. Kirjassa esitellään draaman ja teatterin työtapoja esiopetuksesta yläkouluun hyvin käytännönläheisesti.

Draamaa opetetaan myös valinnaisaineena ja sille on tehty opetussuunnitelmia. Oulun kaupungin draamaopetussuunnitelma on päätynyt kirjaksi asti. Sen laatineet draamaopettajat Saija Laukka ja Jonna Koponen ovat kirjoittaneet kirjan Yhtä draamaa – Oulun kaupungin draamaopetussuunnitelma, josta ilmestyi 2. uudistettu painos 2014. Uudessa kirjassa on draamaopetussuunnitelman lisäksi valmiita jakso- ja tuntisuunnitelmia. Se auttaa hahmottamaan draamaopetusta jatkumona läpi peruskoulun.

Yksi vastaus artikkeliiin “Liikkeelle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s