Tunnetaitoja pelaamalla

Olen kirjoittanut aiemminkin draaman tarjoamista mahdollisuuksista tunnetaitojen ja sosiaalisten taitojen kehittämisessä. Tällä kertaa esittelen kyseisten taitojen kehittämiseen tähtäävän roolipelin.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ylläpitämältä Lastenkulttuuri.fi -sivustolta löytyy lastenkulttuurikeskuksissa syntyneitä menetelmäoppaita eri taiteenalojen taidekasvatusmenetelmistä. Oppaita löytyy draaman lisäksi muun muassa elokuvasta, kuvataiteesta, mediakasvatuksesta, musiikista, sanataiteesta, sirkuksesta ja tanssista.

Draamaa hyödyntävä Synkeän louhoksen seikkailu on 2.-4. -luokkalaisille suunniteltu roolipeli, jonka tavoitteena on sosiaalisten taitojen kehittäminen. Pelin tehtävissä harjoitellaan aikuisen pelinjohtajan ohjauksessa tunteiden tunnistamista ja nimeämistä, positiivisen palautteen antamista sekä sosiaalisten tilanteiden ja ristiriitojen ratkaisemista. Pelin ovat kehittäneet koulupsykologit Marika Paasikoski-Junninen ja Jenni Kilpinen.

Synkeän louhoksen seikkailussa pelaajien tehtävänä on kerätä ilkeiden örkästen Valon laakson ihmisiltä varastamia Valonkehrän säteitä ratkaisemalla erilaisia tehtäviä ja palauttaa valo takaisin laaksoon. Pelissä sekä pelinjohtajalla että pelaajilla on omat roolinsa. Pelitilan lavastuksella ja valaistuksella sekä tarinaan liittyvällä rekvisiitalla luodaan pelistä elämyksellinen, toiminnallinen draamakokonaisuus.

Menetelmäoppaasta löytyvät niin tiedot pelistä, sen tavoitteista ja käytännön järjestelyistä kuin itse pelin tarina ja tehtävät. Siihen kannattaa tutustua huolella ennen peliä. Linkki pelissä tarvittavaan, tulostettavaan materiaaliin on tässä.

Itse en ole tätä roolipeliä käyttänyt, mutta se vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. Yksi draaman tärkeistä tavoitteista on vuorovaikutustaitojen kehittäminen. Tunnetaidot ja empatiakyky ovat keskeisiä sosiaalisia taitoja, ja tämä peli tarjoaa yhden menetelmän niiden kehittämiseen.

Yksi vastaus artikkeliiin “Tunnetaitoja pelaamalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s